MArjaaNi

Blog

Samos en/of The Gambia?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: zomaar opeens heb ik een connectie met The Gambia en speciaal het dorp Sotokoi. En dat door de liefde…ja ja…ik heb een (erg leuke) man op Samos ontmoet!

Het kan vreemd lopen…moest ik helemaal naar Samos komen om daar de man van mijn dromen te ontmoeten? Nog maar niet te spreken over de reis die hij vanaf The Gambia heeft moeten maken… De relatie is nog pril, maar veelbelovend…

Vandaar dat ik besloten heb om deze winter een bezoek aan The Gambia te brengen (indien corona en mijn financiën het toelaten natuurlijk).

Ik heb zelfs Frosch Sportreisen (de organisatie waarmee ik samen op Samos Yoga/Wandel-weken organiseer) enthousiast gemaakt voor dit land. Misschien gaan ze samen met mij ook daar speciale weken organiseren.

Daarnaast hebben mijn vriend en ik het plan opgevat om zijn geboortedorp Sotokoi te ondersteunen. Het is een arm dorp in de binnenlanden van The Gambia. Het idee is dat ik dan ook in de winter dit dorp zal bezoeken en eventuele hulpgoederen zal aanbieden. Maar we kunnen natuurlijk hulp gebruiken. Op Samos is al een groep mensen bezig om geld in te zamelen. Meer is natuurlijk altijd welkom.

Hieronder staat informatie over The Gambia en het dorp Sotokoi.

Mocht je interesse hebben om het dorp te ondersteunen (dat kan door geld of goederen te doneren), schrijf me dan een email: contact@marjaani.nl.

Of gebruik onderstaande bankrekeningnummer.

De mensen daar kunnen het goed gebruiken!

The Gambia, the smiling coast of Africa

Gambia, officieel Republiek The Gambia, is een land in West-Afrika. Het is het kleinste land op het vasteland van Afrika en wordt omringd door Senegal, met uitzondering van de westkust aan de Atlantische Oceaan.

Gambia ligt aan beide zijden van de benedenloop van de Gambia rivier, de naamgenoot van het land, die door het centrum van Gambia stroomt en uitmondt in de Atlantische Oceaan. Het heeft een oppervlakte van 10.689 vierkante kilometer met een bevolking van ongeveer 2,2 miljoen mensen.

Banjul is de Gambiaanse hoofdstad en het grootste metropoolgebied van het land. De grootste steden zijn Serekunda en Brikama.

De economie van Gambia wordt gedomineerd door landbouw, visserij en vooral toerisme. In 2015 leefde 50% van de bevolking in armoede. Op het platteland is de armoede met bijna 70 procent nog groter.

Sotokoi

Het dorp Sotokoi ligt in Niamina East, een van de tien districten van de Central River Division van The Gambia.

In totaal heeft het in een ruim gebied rondom het dorp ongeveer 2.000 inwoners. Het zijn allemaal boeren. Ze telen aardnoten, rijst, bonen en maïs.

Het regenseizoen is de periode om te cultiveren. Het gaat van juni tot oktober. De periode is te kort om voedsel voor het hele jaar te verzorgen.

Op de leeftijd van 13 tot 14 jaar moeten de kinderen 5 kilometer lopen om naar school te komen. Ze lopen naar de Kudang hogere basisschool of naar Jarreng middelbare school. Sommige gezinnen kunnen het zich niet veroorloven om hun kinderen naar school te sturen.

Ook het ziekenhuis ligt op 5 kilometer afstand van het dorp. Als mensen ziek zijn, worden ze met een ezelkar (ook vrouwen in barensnood) naar het ziekenhuis gebracht.

Er zijn veel dingen nodig in het dorp, maar in eerste instantie willen we ons richten op:

-kleding en schoenen

-fietsen voor de kinderen om naar school te gaan

-medische handschoenen voor gebruik in het ziekenhuis

I M Sotokoi The Gambia Foundation

Voor meer informatie: contact@marjaani.nl

Voor overmaking van een donatie:

Nederlandse Bankrekening M. Niemeijer NL17INGB0000558046

BIC BANK INGBNL2A

Onder vermelding van: “Support Sotokoi”

Je steun wordt zeer gewaardeerd! Bedankt!

11 comments

 1. Zelf ben ik vask die kant op geweest en gezien wat jij schetst ; kinderen die wel 10 km lopen naar school , keurig en ingetogen , bijbeltje onder de arm , eenheid van tenue , moeten wij dat nu weer gaan veranderen ? Zodra wij westerlingen ons gaan bemoeien begint de ellende pas , houd alsjeblieft op , die “armoede” daar kun je beter niet verwarren met westerse armoede , daar is geen honger en ook geen vetzucht , het Westen zal wel weer uitleggen wat goed is voor die mensen , bemoei je er niet mee

  1. Bedankt voor je reactie.
   Ik vertrouw op wat mijn Gambiaanse vriend en de lokale mensen in het dorp aangeven nodig te hebben.
   Helaas ken je me niet goed genoeg, anders zou je weten dat ik wel de laatste ben die zal zeggen wat goed voor ze is.

  2. In de westerse wereld hebben we veel van onze rijkdom te danken aan (uitbuiting van) de zogenoemde ‘derdewereldlanden’. Dat gaat door tot op de dag van vandaag. Daar zijn we ook allemaal -of we willen of niet- mede verantwoordelijk voor. Als individu kun je niet de hele wereld veranderen. Je kunt wel wat proberen te doen op kleine schaal. Deze hulp die Marjan schetst, maakt op mij de indruk afgestemd en vanuit de regie van het dorp zelf gegeven te worden.

   1. Hoi Marjan,wat een geweldig nieuws dat je een vriend hebt!!! Ik heb geprobeerd je te appen..heb je ander nummer? Groetjes uit spanje!!!

    1. Hoi Greetje,
     dus jij zit daadwerkelijk in Spanje!?
     Mijn nummer is inderdaad gewijzigd: 0030-6999513157
     Heb jij nu een spaans nummer?

     Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MArjaaNi