MArjaaNi

Blog

Mijn reis naar The Gambia 2023

Ook deze winter ben ik in The Gambia geweest.
Voor de eerste keer zouden er 2 Frosch groepen zijn, die ik zou begeleiden als yogalerares en reisgids. Er waren genoeg boekingen, dus het kon plaatsvinden. Het was natuurlijk erg spannend. Loopt alles zoals gepland? Hoe ervaren de gasten het land en het programma?
Maar kort gezegd: het was een groot succes!
De gasten werden alle verliefd op het land en zijn bevolking. De yogalessen werden zeer gewaardeerd en het programma met diverse uitstapjes werd met veel plezier gevolgd.

Maar…een goede voorbereiding is het halve werk. Ik had natuurlijk verleden jaar al veel contacten opgedaan en het programma opgesteld. Dit jaar was ik 10 dagen voordat de Frosch-gasten zouden arriveren, al in The Gambia en kon ik nog de laatste puntjes op de i zetten. Er zaten immers een aantal uitstapjes in het programma die ik zelf nog nooit bezocht had.
Daar had ik nu tijd voor en ook om al mijn contacten nog weer eens persoonlijk te ontmoeten en de plannen door te spreken.
En dankzij een soepele samenwerking met alle betrokkenen verliep het op rolletjes.
Iedereen was tevreden: de gasten, mijn contacten, de werknemers en de eigenaar van de lodge waar we verbleven. En natuurlijk ook ikzelf en het management van Frosch Sportreisen. En dit betekent dat de reizen waarschijnlijk volgend jaar weer zullen plaatsvinden, maar dan met 3 groepen. Ik verheug me er nu al op.
Want The Gambia heeft ook mij in haar greep: het voelt vertrouwd als mijn 2e (of 3e?) thuis.
The Gambia wordt de “smiling coast of Africa” genoemd: de bewoners zijn altijd vriendelijk en hebben een glimlach op hun gezicht. Echt om vrolijk van te worden. Ik heb er van genoten…

Naast de (voorbereiding van) Frosch reizen, heb ik een dag met de kinderen en de moeder van mijn vriend doorgebracht en ook weer een bezoek gebracht aan Sotokoi, zijn geboortedorp. De mensen waren druk aan het oogsten op het rijstveld. Ik was daar ook en wilde eigenlijk wel meehelpen, maar dit is zwaar werk. Ik krijg het niet voor elkaar. Je staat tot boven je enkels in het water en je voeten zakken weg in de modder, waardoor je bijna geen stap meer kunt verzetten. Echt respect voor de mensen die dit dagelijks doen.
Daarnaast heb ik de school bezocht en daar de schoolbanken gezien, die we het afgelopen jaar hebben kunnen aanschaffen met behulp van donaties. Binnenkort hebben we de mogelijkheid om voor drie klaslokalen het aantal schoolbanken te completeren. Maar dan is er nog veel meer werk te doen. Het vierde klaslokaal is in aanbouw, maar moet nog worden afgemaakt. Daarnaast is er nog niet eens begonnen met het bouwen van een vijfde of zesde klaslokaal. Toiletten en wateraanvoer is ook nog een wens. Elke donatie is derhalve nog van harte welkom!

Voor een reisverslag van één van de Frosch gasten in The Gambia zie https://www.frosch-sportreisen.de/stories-details/gambia-yogareise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MArjaaNi