MArjaaNi

Blog

Yoga- en cultuurreis naar The Gambia

Toen ik vertrok naar The Gambia had ik 4 doelen:

 • het land van mijn vriend leren kennen;
 • zijn kinderen, moeder en familie bezoeken;
 • een bezoek aan Sotokoi, het geboortedorp van mijn vriend dat we met behulp van donaties ondersteunen; EN
 • me oriënteren op de mogelijkheid om samen met Frosch Sportreisen yoga-reizen te organiseren.

En ik kan nu zeggen dat alle doelen, zelfs de laatste, zijn behaald (zie vorige blogs).

De manager van Frosch vond The Gambia een interessant reisdoel en gind akkoord met mijn plannen.
Na mijn terugkeer ben ik dan ook druk bezig geweest om een reisprogramma in elkaar te zetten.
Onder de foto’s kun je lezen hoe het programma eruit zou kunnen zien (wijzigingen voorbehouden; kijk voor meer informatie en boekingen op de Frosch website):

PROGRAMMA:

Dag 1 Aankomst, kennismaking, wandeling naar het strand
Vrijdag (20.01 , 03.02)
Aankomst op Yundum internationale luchthaven om 1:05
10.30 Ontbijt, kennismaking en op ontdekkingstocht in de lodge.
Daarna maken we een wandeling naar en langs het strand (ongeveer 2 uur)
18.00-19.15 Yoga in de shala
20.00 Diner aan de ronde tafel van Footsteps Ecolodge

Dag 2 Bezoek aan Gunjur
Zaterdag (21.01 , 04.02)
7.30-8.45 Yoga in de shala
10.30 Na het ontbijt gaan we al wandelend door het bos naar het nabijgelegen dorp Gunjur. We bezoeken de markt, de school en de moskee. Daarna gaan we met de bus naar het historisch museum, waar we naast de bezichting van historische artefacten, ook de lunch gebruiken. De hele dag zal een lokale gids ons begeleiden en uitleg geven. De bus brengt ons terug naar Footsteps Ecolodge.
18.00-19.15 Yoga in de shala
20.00 Diner aan de ronde tafel van Footsteps Ecolodge

Dag 3 Strandwandeling naar de Rainbow Beach Bar in Sanyang
Zondag (22.01 , 05.02 )
7.30-8.45 Yoga in de shala
10.00 Na het ontbijt wandelen we vandaag in ongeveer 2 uur langs de zee naar de Rainbow Beach Bar in Sanyang, een plek die speciaal op zondag populair is wanneer ’s middags de traditionele worstelwedstrijden worden gehouden. We zullen er ontspannen, zwemmen en genieten van de lunch. We kunnen te voet of met een taxi terug naar Footsteps Ecolodge (taxi niet inbegrepen).
18.00-19.15 Yoga in de shala
20.00 Diner aan de ronde tafel van Footsteps Ecolodge

Dag 4 Bezoek aan de hoofdstad Banjul
Maandag (23.01 , 06.02)
7.30-8.45 Yoga in de shala
Na het ontbijt vertrekken we om 10.00 met de bus richting de hoofdstad Banjul, een bruisend centrum dat de thuisbasis is van de haven van Gambia, het nationale museum en ook de Albert Markt, de grootste markt in het land waar alles van kruiden tot fijn kleermakerswerk te vinden is.
De (late) lunch zullen we nuttigen in Calypso Bar en Restaurant op het Cape Point strand. Als we geluk hebben, zien we krokodillen in de waterpoel en apen in de bomen.
Yogasessie op het strand.
’s Avonds bestaat de mogelijkheid tot een kleine snack in Footsteps Ecolodge.

Dag 5 Ocean Blue Beach Bar
Dinsdag (24.01 , 07.02)
7.30-8.45 Yoga in de shala
Na het ontbijt is er in de ochtend de mogelijkheid om gebruik te maken van de activiteiten* in Footsteps Ecolodge, zoals bijvoorbeeld een massage of een workshop weven. Ook kunnen de zilversmid en de houtsnijkunstenaar uitleg geven over hun verfijnde handwerk.
Na een optionele lunch bij Footsteps Ecolodge vertrekken we om 13.00 met de bus naar Brufut, naar het Ocean Blue Beach Bar en Restaurant. Daar kunnen we zwemmen, van de zon genieten en zal Alasana een workshop Djembé-drummen geven. Het diner zal plaatsvinden bij zonsondergang. Daarna is het tijd voor kampvuur op het strand. Terug naar Footsteps Ecolodge om 21.00 uur.

Dag 6 Lamin’ “Walk and Talk” en vogelspotting
Woensdag (25.01 , 08.02)
7.30-8.45 Yoga in de shala
Na het ontbijt neemt onze gids Lamin ons mee naar de nabijgelegen wetlands via het Koonfung Protected Forest. Hier ontdekken we planten en bomen die worden gebruikt in de traditionele medicijnen van Gambia, zien we de lokale tuinen en ontmoeten we enkele lokale bewoners.
De lunch gebruiken we op Footsteps en daarna kunnen we genieten van enkele prachtige vogels die samenkomen bij de speciaal gebouwde schaduwrijke uitkijkhut.
20.00 Diner aan de ronde tafel van Footsteps Ecolodge

Dag 7 Bezoek aan het Tanji Village Museum en Mama Africa
Donderdag (26.01 , 09.02)
7.30-8.45 Yoga in de shala
Na het ontbijt vertrekken we om 10.00 uur met de bus naar het fascinerende Tanji Village Museum. Het hart van de verschillende tentoonstellingen is de reconstructie van een traditionele Mandinka-nederzetting, die laat zien hoe mensen hier meer dan 100 jaar geleden leefden.
Daarna lopen we naar het nabijgelegen Mama Africa, een kunstgalerie met een prachtige tuin waar ons een heerlijk lunch-buffet te wachten staat.
De weg terug naar Tanji gaat langs lokale tuinen en via het strand. Onderweg komen we voorbij het visserijcentrum en de lokale markt.
18.00-19.15 Yoga in de shala
20.00 Diner aan de ronde tafel van Footsteps Ecolodge

Dag 8 Yoga, ontbijt en kanotocht bij zonsopgang
Vrijdag (27.01 , 10.02)
Vandaag staan we vroeg op en rijden we met de bus naar het zuiden, waar we aan de rivieroever van Kartong een korte yogasessie doen alvorens we met opgaande zon ontbijten bij Doudou’s. Daarna wacht ons een ontspannen kanotocht over de rivier. Als we geluk hebben, zien we de pelikanen en kunnen we voet zetten op Senegalese bodem.
Op de terugweg bezoeken we een project dat is opgezet om de lokale bevolking te informeren over de waarde van slangen en alles wat reptielachtig is. Op deze reptielenboerderij zullen we de lunch gebruiken.
18.00-19.15 Yoga in de shala
20.00 Diner aan de ronde tafel van Footsteps Ecolodge

Dag 9 Strandwandeling langs het visserijcentrum en de moskee van Gunjur
Zaterdag (28.01 , 11.02)
7.30-8.45 Yoga in de shala
Na het ontbijt wandelen we over het strand langs het visserijcentrum en de moskee van Gunjur.
Na ruim 2 uur komen we aan bij de Nemascu Beach Bar waar het mogelijk is om te ontspannen, te zwemmen en te lunchen. We kunnen over het strand teruglopen naar Footsteps Ecolodge. Voor diegene die nog wat langer willen blijven, is het mogelijk een taxi terug te nemen (niet inbegrepen).
18.00-19.15 Yoga in de shala
20.00 Diner aan de ronde tafel van Footsteps Ecolodge

Dag 10 Boottrip op de rivier Gambia
Zondag (29.01 , 12.02)
Vandaag een vroeg ontbijt. Om 7.00 worden we opgehaald om met de bus naar het noorden te gaan. Bij de Benton Bridge nemen we de boot over de rivier The Gambia naar een gedeelte van het land dat van groot belang was in de tijd van de slavenhandel: Juffureh en James Eiland met zijn indrukwekkende ruïnes. Als we geluk hebben, spotten we onderweg dolfijnen en exotische vogels. Lunch zal op de boot geserveerd worden. Terug op Footsteps om ongeveer 19.00 uur.
20.00 Diner aan de ronde tafel van Footsteps Ecolodge

Dag 11 Santosha Beach Bar
Maandag (30.01 , 13.02)
7.30-8.45 Yoga in de shala
Na het ontbijt is er in de ochtend de mogelijkheid om gebruik te maken van de activiteiten* in Footsteps Ecolodge, zoals bijvoorbeeld een massage of een workshop weven.
Na de lunch bij Footsteps Ecolodge vertrekken we om 14.00 met de bus naar Santosha Beach Bar. Daar kunnen we relaxen, zwemmen en van de zon genieten. We doen een yogasessie op het strand en het diner zal plaatsvinden bij zonsondergang. Daarna is het tijd voor drummen en dansen bij het kampvuur. Terug naar Footsteps Ecolodge om 21.00 uur.

Dag 12 Bezoek aan de ambachtsmarkt in Brikama
Dinsdag (31.01 , 14.02)
7.30-8.45 Laatste Yogasessie in de shala
Na het ontbijt vertrekken we met de bus naar Brikama. Vandaag hebben we de mogelijkheid om de laatste souvenirs te bemachtigen op de ambachtsmarkt van Brikama waar het prachtigste houtsnijwerk wordt verkocht. De Gambianen zijn uitstekende vaklieden op dit gebied en je kunt ze daar aan het werk zien, vaak gebruikmakend van niet meer dan een mesje en wat schuurpapier.
De lunch gebruiken we onderweg terug naar Footsteps Ecolodge.
Daar aangekomen is er gelegenheid om de koffers te pakken en eventueel samen nog een drankje te doen.

20.00 Diner aan de ronde tafel van Footsteps Ecolodge
22.00 Afscheid en vertrek naar de luchthaven

 • Activiteiten in Footsteps Ecolodge (optioneel, niet inbegrepen):
 • Workshop met Malang in de houtsnijwerkplaats
 • Workshop Weven met Ousman
 • Workshop zilversmid
 • Inleiding tot het “Kora”-bespelen, een populair snaarinstrument in West-Afrika, door Yeli Jankuba – Een van de beste dingen om te doen in Gambia is dansen! Anceli, Fatou en Awa laten ons de Gambiaanse moves zien.
 • Massage
 • Workshop Tye ’n Dye

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MArjaaNi