MArjaaNi

Aanbod

Yoga en Qi Gong | Wandelen | MArjaaNi @ The Gambia | Coaching | Yoga Mala's en meer...

MarjaaNi @ The Gambia

In 2021 heeft mijn leven (nogmaals) een onverwachte wending genomen: hoewel Samos nog steeds mijn thuisbasis is, speelt het Afrikaanse land The Gambia nu ook een belangrijke rol in mijn leven.

Hoe dat gekomen is, kun je lezen op mijn blog.
Daar kun je ook lezen over mijn reis naar The Gambia, begin 2022.

Momenteel ben ik op drie manieren met The Gambia verbonden:

-via mijn Gambiaanse vriend (die momenteel in Italië verblijft) en zijn gezin/familie, die allen in The Gambia wonen;
-via Sotokoi, het geboortedorp van mijn vriend dat we met behulp van donaties ondersteunen (zie hieronder en de Facebook-pagina);
-via mijn samenwerking met de Duitse reisorganisatie Frosch Sportreisen welke een yogareis naar The Gambia heeft opgeleverd (zie blog Yogareis naar The Gambia).

Op deze plek wil ik The Gambia, en met name het dorp Sotokoi onder de aandacht brengen.

The Gambia

Republiek The Gambia is een land in West-Afrika. Het is het kleinste land op het vasteland van Afrika en wordt omringd door Senegal, met uitzondering van de westkust aan de Atlantische Oceaan.
Gambia ligt aan beide zijden van de benedenloop van de Gambia rivier, de naamgenoot van het land, die door het centrum van Gambia stroomt en uitmondt in de Atlantische Oceaan. Het heeft een oppervlakte van 10.689 vierkante kilometer met een bevolking van ongeveer 2,2 miljoen mensen.
Banjul is de Gambiaanse hoofdstad en het grootste metropoolgebied van het land. De grootste steden zijn Serekunda en Brikama.
De economie van Gambia wordt gedomineerd door landbouw, visserij en vooral toerisme. In 2015 leefde 50% van de bevolking in armoede. Op het platteland is de armoede met bijna 70 procent nog groter.

Sotokoi

Het dorp Sotokoi ligt in Niamina East, een van de tien districten van de Central River Division van The Gambia.
In totaal heeft het in een ruim gebied rondom het dorp ongeveer 1500 inwoners. Het zijn allemaal boeren. Ze telen aardnoten, rijst, bonen en maïs.
Het regenseizoen is de periode om te cultiveren. Het gaat van juni tot oktober. De periode is te kort om voedsel voor het hele jaar te verzorgen.
Op de leeftijd van 13 tot 14 jaar moeten de kinderen 5 kilometer lopen om naar school te komen. Ze lopen naar de Kudang hogere basisschool of naar Jarreng middelbare school. Sommige gezinnen kunnen het zich niet veroorloven om hun kinderen naar school te sturen.
Ook het ziekenhuis ligt op 5 kilometer afstand van het dorp. Als mensen ziek zijn, worden ze met een ezelkar (ook vrouwen in barensnood) naar het ziekenhuis gebracht.

Stichting “IaM Sotokoi / The Gambia”

Toen mijn vriend en ik elkaar in 2021 leerden kennen, vertelde hij mij over zijn droom: het ondersteunen van zijn geboortedorp.
En ik wist meteen dat ik hem daarbij zou helpen. Had ik niet als 13-jarige in mijn dagboek geschreven dat ik ontwikkelingswerk wilde gaan doen en had ik daarbij niet heel duidelijk Afrika voor ogen?
Momenteel zijn we bezig een stichting op te richten: “IaM Sotokoi / The Gambia”.

Er zijn veel dingen nodig in het dorp, maar in eerste instantie willen we ons richten op:
-het mogelijk maken dat de kinderen, waarvan de ouders zich het niet permitteren kunnen, naar school kunnen gaan;
-de school in Sotokoi: het gebouw en de directe omgeving ervan;
-fietsen voor de kinderen om naar de school in Kudang of Jarreng te gaan

Donaties zijn zeer welkom!
Dat kan op

Paypal met de link                              Paypal.me/MarjanNiemeijer
OF
Nederlandse bankrekening               IBAN NL17 INGB 0000558046
BIC Bank INGBNL2A

Onder vermelding van “Support Sotokoi”. Hartelijk dank!

Diabetes

Naast bovenstaand project, probeer ik nog op persoonlijke basis iets voor de diabetici in The Gambia te betekenen aangezien ikzelf diabetes heb. Tijdens mijn reis werd ik geconfronteerd met het feit dat voor de meeste mensen daar insuline niet te betalen is. Het 18-jarige nichtje van mijn vriend heeft diabetes en kan zich de insuline niet veroorloven. Op dit moment stuur ik haar maandelijks rond de 20 euro, zodat zij de insuline voor die maand kan kopen. Zij is natuurlijk niet de enige. Ik ben op zoek naar manieren om insuline beter beschikbaar te maken, maar dat is nog niet zo eenvoudig.
Mocht iemand ideeën hebben, dan hoor ik het graag. Bij voorbaat dank!

Voor informatie, suggesties of vragen, neem contact op via contact@marjaani.nl.

 

MArjaaNi