MArjaaNi

Blog

Het leven op Samos

Verschillende mensen hebben mij gevraagd om toch eens wat meer te schrijven over het leven op Samos. Ik zal het proberen, alhoewel ik zelf mijn leven op Samos niet echt spannend vind. Maar misschien is dat juist  nu, in deze roerige tijden, wel de charme.

Op dit moment is het leven op Samos zeker anders dan ik de afgelopen jaren gewend was. Dan was ik in mei/juni toch al opgenomen in de hectische maalstroom van het toerisme. Dan zag je mij op de scooter van hot naar her vliegen, naar yogalessen op het strand of in een hotel of naar nog een ander baantje.

Nu is het rustig. Gelukkig heb ik  mijn online yogalessen, maar er is geen toerist te zien.

Het leven op Samos ziet er dan ook anders uit, en om eerlijk te zijn bevalt het me goed. Ik kan heerlijk genieten van mijn tuin vol bloemen en groenten.

Elke ochtend pluk ik wat blaadjes van de verbenastruik voor een heerlijke Louisa-thee en ook nog een handjevol aardbeien voor in de müsli.

Ik heb maar een klein groentetuintje, maar er staat genoeg in voor mij alleen. Soms zelfs iets teveel. De laatste week heb ik het gevoel dat ik rood begin uit te slaan: ik eet alleen maar rode biet! Rode bieten quiche, rode bieten soep, rode bieten salade en een pasta met de bladeren van…ja ja…de rode biet. En volgende week gaat het gewoon weer verder….

Maar ik heb nu wel de tijd om lekkere recepten uit te proberen. En hoe rijk voel ik me dan als ik iets (lekkers) klaargemaakt heb wat uit mijn eigen tuin komt.

En dat niet alleen: de buurman, die een grote olijfgaard en groentetuin achter mijn huis heeft, brengt me heerlijke kersen en andere lekkernijen uit zijn eigen tuin. Het voorjaar is op Samos een tijd van overvloed.

Het openbare leven vindt eigenlijk “gewoon” doorgang. Taverna’s zijn open, maar worden alleen bezocht door een handjevol Grieken. Soms moet je even wachten voordat je de supermarkt in kunt, omdat er teveel mensen binnen zijn. Maar de sfeer op Samos is zeer relaxed.

Ik prijs mij dan ook gelukkig en ben dankbaar dat ik hier op Samos mijn plekje heb gevonden, zeker in deze bizarre, onzekere tijden.

Hieronder nog een aantal foto’s van de afgelopen week.

En…als je het leuk vindt om te reageren…heel graag! De reacties lees ik met veel plezier.

7 comments

 1. Mooi om te lezen over je leven op Samos! Wat heerlijk, een eigen moestuin. En ook fijn dat je momenteel ook rond kunt komen door de overvloed in deze tijd. Je mag wel meer schrijven hoor 🙂 erg leuk!

 2. Klink als paradijs!
  Eigen moestuin is zoooo fijn! En lekker!
  Ben al lang van plan keer een week te komen
  🙏Hoop dat het er ooit van komt!

 3. Een erg leuk stukje over Samos.
  Ik ben erg benieuwd hoe Samos er nu bij staat en het is leuk om jouw verhaal daarover te horen.
  Lijkt me toch heel vreemd, zo’n eiland dat welvaart vindt bij toerisme, maar nu zonder toeristen.

  Misschien moet je de buurman wat bieten geven, dan hoef je niet telkens bieten te eten.
  Maar ja, wel gezond natuurlijk.
  Lijkt me leuk om zelf groenten en fruit te kweken Verser en gezonder kan niet lijkt me.
  Ik herinner me nog al die lekkere granaatappels, kaki’s appels, peren, citroenen en ander fruit dat je overal tegen komt.

  1. Ik vind het heel leuk om je berichtjes te lezen en de mooie foto’s te bekijken. Fijn om te horen dat alles goed met je gaat in deze rare tijd. Groetjes, Annemarie Legdeur

 4. Wat ontzettend leuk om de verhaaltjes te lezen.
  Ik heb jouw site gevonden via een poster in het centrum van kokkari.
  Afgelopen week was ik voor het eerst op het prachtige Samos en het was heerlijk.
  Ik had enorme behoefte aan een break alleen en rust in een mooie omgeving en een prachtige zee om in te zwemmen.
  Ook al was ik er “maar” 5 dagen, het heeft me ontzettend goed gedaan.
  Samos is prachtig en voor mij voor herhaling vatbaar.
  Volgende keer wil ik ook meedoen met jouw yogalessen en wandelingen, spijt van dat ik dat vorige week niet heb gedaan.
  Groetjes Ingrid

  1. Hallo Ingrid,
   Wat fijn dat Samos je zo goed bevallen is. Het is een prachtig eiland met een helende energie.

   Ik kijk er naar uit om je (misschien) volgend jaar te verwelkomen bij mijn yogalessen.

   Hartelijke groet,
   Marjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MArjaaNi