MArjaaNi

Blog

Kélenóh, de laatste hogepriesteres van Samos

Deze keer zal ik mijn blog wijden aan het boek Kélenóh en de schrijfster Hillie Kuipers.

In februari dit jaar zette ik op het prikbord van de Samos startpagina een bericht over mijn plannen om op Samos te gaan wonen. Een van de reacties die ik op dit bericht kreeg, kwam van Hillie Kuipers. Zij vertelde in een mail dat ze in maart naar Samos zou verhuizen en dat ze een boek over de tempel van Hera had geschreven.

Het e-mailcontact was kort (we waren beiden druk met de voorbereidingen voor de verhuizing), maar we spraken af dat zodra ik ook op Samos was gearriveerd we elkaar zouden ontmoeten.
Zo gezegd zo gedaan. Vrij kort na mijn aankomst op Samos bracht ik een bezoek aan Hillie in haar  gezellige huis in Ireon. De ontvangst was warm en hartelijk.

En Hillie vertelde mij haar bijzondere verhaal, die ik hier kort zal samenvatten:

In 1986 ging Hillie voor de eerste keer op vakantie naar Samos. Tijdens deze vakantie kreeg ze  ineens flitsen van beelden binnen uit een heel andere tijd. Hillie was tot dan toe helemaal niet bezig met reïncarnatie of spiritualiteit. Ze is dan ook absoluut niet een zweverig persoon. Ze dacht dat ze gek werd en hield vanaf dat moment een dagboek bij waar ze alles in schreef wat ze zag. Vanwege een enorm heimwee gevoel is ze daarna, zo om de 5 jaar, steeds weer naar Samos gegaan. Ze zag steeds meer beelden tot ze een heel leven zag, dat ze daar geleefd had. Tijdens een van die vakanties is ze de dingen die ze te zien kreeg, gaan controleren door navraag te doen op het eiland. Dat kon pas nadat ze Pythagoras gezien had en het tijdsbeeld duidelijk werd. De dingen die ze zag, kon ze niet weten, maar klopten! Ze was dus niet gek. Ze besloot toen te doen wat ze als kind al wilde, namelijk een boek schrijven. En zo debuteerde Hillie Kuipers op 61 jarige leeftijd als schrijfster met het boek Kélenóh.

Het boek Kélenóh        

Kélenóh moet als jong meisje haar geliefde familie en vrienden op Samos verlaten en wordt naar Karnak in Egypte gebracht om voorbereid te worden op de grote taak die haar wacht. Hogepriester Yufaa wijdt haar in in de wereld van de oude wijsheid en hij raakt onder de indruk van haar kracht en de diepte van haar inzicht. Kélenóh moet leren zichzelf helemaal te leren kennen, alle zwakheden, angsten en verstorende invloeden van buitenaf te duiden en vanuit haar taak en functie de mensen te helpen en de goden te dienen.

Gesteund door haar goede vriend Pythagoras en haar priesteressen Cassandra, Selene en Théano komt zij tot ontwikkeling en bloei. Zij bekleedt haar positie als hogepriesteres van de tempel van Hera met stijl en verve. De uitdagingen die haar gesteld worden zijn zwaar en haar eigenwijze karakter zit haar vaak in de weg. Het enerverende verhaal van Kélenóh is uitermate spannend en in vele opzichten herkenbaar.

Hillie Kuipers vertelt haar verhaal zo beeldend en mooi, dat het net is alsof ze er zelf bij is geweest.

Bezoek tempel van Hera

Vorige week heb ik samen met Hillie en een Nederlands stel, die ik hier ontmoet heb, de opgraving van de tempel van Hera bezocht. Door het verhaal van Kélenóh en de persoonlijke aanwezigheid van Hillie kreeg het bezichtigen van de restanten van de tempel en het tempelcomplex een bijzondere extra dimensie. Heel mooi!

Al met al hebben zowel het lezen van het boek als het bezoek aan de opgraving in gezelschap van Hillie, grote indruk op mij gemaakt. Ik kan dit dan ook iedereen aanraden.

Het boek is te bestellen in de webshop van de uitgever:  www.elikser.nl of in de boekhandel. En als je op Samos bent en samen met Hillie de opgraving wilt bekijken, dan wil ze je graag een rondleiding geven en het verhaal van Kélenóh tot leven brengen!
Stuur in dat geval een e-mail naar hillie.kuipers@gmail.com.

Voor meer informatie over Hillie en haar boek, kijk op eens haar blog.

Momenteel is Hillie druk bezig met haar volgende boek. Hierin vertelt ze onder de naam Anne haar eigen verhaal vanaf de eerste vakantie op Samos in 1986.

Bedankt Hillie, dat je dit alles met mij hebt willen delen!

 

6 comments

 1. Hoi Marjan,

  wat een indrukwekkend verhaal. Dank dat je het met ons gedeeld hebt.
  Dat er meer tussen hemel en aarde is, wordt naar mijn gevoel weer bevestigd door dit verhaal.
  Wat me ook opvalt is dat jullie alle twee zo geraakt zijn door jullie bezoek aan Samos.
  Jij wilde ook weer terug en wist dat zoals je schreef er niet alleen op vakantie wilde zijn, maar er wilde wonen. Ook bij Hillie is er sprake van zo’n gevoel. Bijzonder.
  Ik weet alleen niet of dat nu juist een reden voor mij moet zijn om Samos te bezoeken of juist maar niet bloot te gaan staan aan de krachten die daar blijkbaar werken 🙂
  Fijn dat je het zo naar je zin hebt!!!!

  Hartelijke groeten

  Eva

  1. Hoi Eva,

   Bedankt voor je reactie. Ja, het is een bijzonder verhaal en beiden zijn we inderdaad heel sterk in ons gevoel over Samos: we zijn thuis!!
   En ik zou zeggen: misschien moet je de uitdaging eens aangaan en kijken wat Samos met je doet!!
   Groetjes,
   Marjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MArjaaNi